historisk industri
Under andra halvan skakades Norrköping när allt fler industrier lades ner. Foto: Scanpix
Östergötland

Påven gjorde Linköping till viktig knutpunkt

Chefsekonom: Det går att påverka men det är väldigt svårt.
1:26 min

Linköping har en historia som huvudsäte för kyrkan och universitetstad och Norrköping en historia som industristad. Det är avgörande för att Linköping har mer pengar än Norrköping och presterar bättre i 16 av 19 kommunrankingar enligt Lars Stjernkvist, ordförande för Norrköpings kommunstyrelse.

– Påven på 1000-talet bestämde att det i Sverige ska finnas två stycken viktiga knutpunkter, Uppsala och Linköping. Sedan har staten följt efter och sett till så att vi har vissa knutpunkter där det finns universitet och det finns biskopar och det finns andra viktiga funktioner. Så det är klart att det spelar väldigt stor roll och det ser vi hur det påverkar förutsättningarna, säger Lars Stjernkvist.

Norrköpings identitet som arbetarstad och Linköpings som akademikerstad har sina rötter flera hundra år tillbaka i tiden.

Under andra halvan av 1900-talet skakades Norrköping när allt fler industrier lades ner och arbetslösheten – som är högre än genomsnittet i landet – är en konsekvens av det.

Linköping har i sin tur fått draghjälp av att universitet etablerades där och att bland annat den högteknologiska flygtillverkaren Saab har sin tillverkning där.

Annika Wallenskog är chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting (SKL) och hon håller med om att städernas historia är en av de viktigaste orsakerna till hur kommunerna fungerar idag.

– Ja, historien är väldigt viktig. Sedan handlar det naturligtvis också om andra saker, hur sköter man verksamheten i kommunen och så vidare. Det går att påverka men det är väldigt svårt. Så kan man säga. Det är långa traditioner och det kan handla om hela generationer tyvärr, att förändra en sådan struktur, säger Anna Wallenskog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".