Nobar Ashjian.
Nobar Ashjian Foto: Rosmari Karlsson/Sveriges Radio.
Linköping

"Jag är orolig för mina släktingar"

"Mina kristna släktingar har tvingats fly från Mosul"
4:34 min

Nobar Ashjian från Irak är rädd för vad som kan hända med släktingarna som förföljs för att de är kristna.

Nobar Ashjian har många släktingar som har tvingats bort från Mosul i Irak på grund av sin kristna tro. De är nu utspridda i byarna runt om och har blivit tvungna att lämna både sina bostäder och allt annat de äger.

-Vi från Irak försöker ta reda på så mycket vi kan om vad som händer och delar detta med våra landsmän och kvinnor här, säger Nobar Ashjian från Linköping.

------

Irakiska och kurdiska styrkor kommer allt närmare IS största fäste i Irak – staden Mosul. Enligt talespersoner för militären har tjugo byar i utkanten av staden redan befriats.

Extremisterna har flytt från flera samhällen på Nineveslätten och nära Mosul när den irakiska regeringsarmén och kurdiska peshmergastyrkor ryckt fram. Men samtidigt finns tecken på att offensiven kan vara på väg att sakta in.

Tusentals människor har den senaste veckan flytt från områdena kring staden Mosul in i Syrien. De flesta har anlänt till flyktinglägret Al-Hol, precis över gränsen i Syrien.

Läs mera om striderna i och runt Mosul på Ekots webb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".