Lisa Hambraeus, enhetschef på Lantmäteriet Östergötland och Södermanland.
Lisa Hambraeus, enhetschef på Lantmäteriet Östergötland och Södermanland. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Östergötland

Brist på lantmätare försenar fastighetsärenden

Lisa Hambraeus, Lantmäteriet: Det är jättetråkigt för kunderna
1:20 min

Det statliga Lantmäteriet behöver anställa många lantmätare och under tiden måste de prioritera bland alla ärenden som kommer in till dem.

Frågor som handlar om nybyggnation kan hanteras snabbt av Lantmäteriet, men många andra ärenden, exempelvis när någon vill stycka av befintlig fastighet, kan få vänta upp till ett år innan det handläggs. Det drabbar ofta lantbrukare som planerar sälja delar eller stycka av en fastighet.

– Det är jättetråkigt för de kunderna vars ärende inte är prioriterade och måste vänta, säger Lisa Hambraeus på Lantmäteriet i Linköping.

Lantmäteriets främsta uppgift är att registrera fastigheter och säkra gränsdragningar för ägandet av fastigheter. Men väntetiderna för de olika ärendetyperna kan variera stort.

– Vi prioriterar nybyggnation av permanentbostäder, allmännyttiga ledningar och bredband, säger Lisa Hambraeus.

Främsta orsaken till de långa väntetiderna är bristen på lantmätare, säger Lisa Hambraeus. Därför försöker de att anställa folk inom andra yrkesområdena som kan avlasta arbetsbördan för lantmätarna.

– Vi anställer kartingenjörer, mätingenjörer och förrättningsassistenter för att ställa om verksamheten och kunna handlägga fler ärenden, berättar Lisa Hambraeus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".