Linköping Norrköping
Foto: Stefan Lindeberg/Sveriges Radio
Linköping vs Norrköping

Det som händer i en stad påverkar den andra

Pendlaren Pierre "Norrköping är en fin stad, men Linköping har framtidsvisionen"
3:18 min

Två av tre östgötar bor i någon av de två största kommunerna, Linköping och Norrköping. Veckans tema i P4 Östergötland har visat på skillnader både historiskt och i nutid när det gäller städerna, men det finns också en hel del gemensamt.

Som avslutning på temat Linköping vs Norrköping söktes svar på vilken nytta den ena kommunen kan dra av den andra, och hur man tillsammans kan stärka Östergötland. Det är heller inte självklart att arbeta och bo på samma ort.

– När jag hörde om neddragningar på Ericsson tänkte jag att det här blir jobbigt för Linköping, men det kan bli lika jobbigt för oss eftersom många Norrköpingsbor jobbar i Linköping, säger kommunalrådet Karin Jonsson (C) i Norrköping.

Linköpings kommunalråd Kristina Edlund (S) nämner en rad områden där man tillsammans satt mål:

– Vi har gemensamma utmaningar i rekrytering och kompetensbehov, vi måste samarbeta på utbildningssidan, med bostäder, inom äldreomsorgen och på flera andra områden, säger Kristina Edlund.

Ett ytterligare gemensamt mål är att Östergötland ska ha minst 500 000 invånare år 2030.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".