Eldningsförbud i flera kommuner

Brandfaran är extremt stor i skog och mark just nu. Eldningsförbud råder i Åtvidaberg, Valdemarsvik, Söderköping och Ydre.

Det innebär att det är förbjudet att elda såväl i skog, mark som på villatomter. Grillning är tillåten under förutsättning att försiktighet iakttas.

Visserligen kan det komma lokala regnskurar som tillfälligt skulle minska riskerna men på det stora hela ser det ut som att det soliga vädret fortsätter.

- Nu tycker jag att man inte ska tända öppen eld. Använd i sådana fall en förberedd eldplats, säger Jan-Erik Heintze, räddningschef i Finspångs kommun.

Men något eldningsförbud råder inte i Finspång.

- Det ska gå väldigt långt innan vi inför eldningsförbud. Vi satsar istället på att informera och utbilda våra invånare.

Arbetet med att öka medvetenheten bland invånarna är något som har gett resultat säger Jan Erik Heintze

- Förr kunde vi redan på morgonen säga att idag kommer det att brinna. Det kan vi inte i dag. Folk är duktiga idag.

FAKTA: Eldningsförbud

Eldningsförbud får utfärdas av kommunen och länsstyrelsen, och kan gälla för hela kommunen eller delar av den. 

Information om brandrisk och eldningsförbud brukar bland annat ges i P4. Många kommuner har också telefonsvarare med information om brandrisk eller eldningsförbud. 

I naturreservat råder det ofta särskilda regler för eldning. Det kan vara helt förbjudet att elda, eller bara tillåtet att göra upp eld på speciella platser. Information om lokala regler finns ofta på anslagstavlor i området.

Att göra upp eld under eldningsförbud kan leda till böter enligt lagboken. Den som av oaktsamhet vållar skogsbrand kan dömas för allmänfarlig vårdslöshet.

Fakta: Räddningsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.