Myskoxen Willy blev pappa förgäves

Myskoxen Willy tycks ha blivit far - efter sin egen död. Den virile myskoxtjuren Willy flyttades från Kolmården till Härjedalsfjällen för att rädda den vilda myskoxestammen. Mycket tyder nu på att han har lyckats bli pappa genom att betäcka ledarkon Ida. Men livet på fjället är hårt.

Willy dog i november förra året när han sövdes utanför byn Brekken i Norge. En svensk expedition skulle hämta hem tjuren och sköt en pil med sömnmedel mot honom.

Det verkar också som om kalven som Ida bar på i våras har dött, skriver Rädda myskoxarna i ett pressmeddelande.

Den 6 juli hittade projektmedlemmarna den vilda myskoxeflocken som varit borta sedan vårens vandringar i oländig högfjällsterräng i Rogens naturreservat i Härjedalen.

Liksom i höstas bestod flocken av sju myskoxar. Ett av ungdjuren diade ledarkon Ida vilket tyder på att hon burit på en kalv.

Det kan finnas en mängd orsaker till att kalven inte klarat sig på fjället, konstaterar Rädda myskoxarna.

Willy, som var en 314 kilo tung tjur, flögs i augusti förra året med helikopter till Sveriges enda vilda och krympande myskoxestam i Funäsdalen. Bedömningen är att det behövs 30 djur för att stammen ska bli livskraftig.

/TT

Läs mer:

FAKTA: Myskoxe

Djuret förekommer naturligt i Canada och på Grönland. Från Grönland infördes under 1900-talet ett antal djur till Norge, bland annat Dovrefjell, varifrån några djur utvandrade till Härjedalen 1971. Den är cirka två meter lång, med ca 10 cm lång svans därtill, och har en mankhöjd av 1,2–1,5 m och en normal vikt av 200–400 kg (hanar i fångenskap upp till 650 kg). En vuxen tjur kan ge 3 kg ull per år. Ullen, som värderas mycket högt, är den mest finfibriga som finns.

Fakta: Nationalencyklopedin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.