Foto: Ingvar Andersson, Pressens Bild

Röjning i stormdrabbad skog stoppas

Skogskoncernen Södra stoppar tillfälligt avverkningen av den stormfällda skogen i södra Sverige. Anledningen är att röjningsarbetet efter stormen Gudruns härjningar i januari i år går för fort.

Tiotusentals skogsägare tvingas nu se sin stormfällda skog ligga orörd när skogskoncernen Södra från och med slutet av den här veckan inför helt stopp för upparbetningen av den stormfällda skogen och det är många som berörs.

Södra har 35 000 medlemmar vilket innebär varannan skogsägare i södra Sverige. Anledningen till stoppet är att röjningsarbetet helt enkelt går för fort.

– Närmast nu kommer vi att stanna avverkningarna i ungefär tre veckor och det gör vi för att transporterna ska hinna ikapp med avverkningen och det ger också utrymme för en välbehövlig vila, säger Mats Sandgren som är skogsdirektör på Södra.

Det har gått så bra med röjningsarbetet att man nu har svårt att få avsättning för allt timmer och dessutom är det brist på timmerbilar.

Efter röjstoppet kommer Södra också att dra ned betydligt på takten i skogen och bara avverka en tredjedel så mycket som under våren. Södra lovar att betala lika mycket för skogen oavsett om den avverkas i år eller nästa år, men Mats Sandgren förstår ändå oron.

– De skogsägare som inte får sitt virke upparbetat under sommaren känner sig oerhört stressade, det är en helt naturlig reaktion, men vi har inget val. Vi måste göra på det här sättet, säger Mats Sandgren, skogsdirektör på Södra.

FAKTA: Stormen Gudrun

Stormen som startade på eftermiddagen den 8 januari beräknas ha kostat skogsbruket cirka 18,5 miljarder kronor och totalt runt 20 miljarder kronor.Cirka 140 000 hektar, ett område lika stort som Öland, måste återplanteras, enligt Skogsstyrelsen.Stormen skapade 180 000 hyggen, flera på över fyra hektar.Stora delar av södra Sverige blev strömlöst efter stormen och runt 730 000 elabonnenter drabbades. Närmare 30 000 kilometer av nätet skadades. En månad efter ovädret saknade drygt 4 000 hushåll ström och nästan 18 000 fast telefoni.På många håll dröjde det en vecka innan stormdrabbade områden blev framkomliga.Stormen kom från väster och döptes av Meteorologisk institutt i Norge då Gudrun stod överst på den internationella namnlistan över extrema oväder.

Fakta: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista