En 30-årig kvinna dödades av vargarna på Kolmårdan. I dag började rättegången om arbetsmiljöbrott.
En 30-årig djurskötare dödades av vargarna på Kolmårdan. Foto: Pontus Stenberg /TT
Norrköping

Skarp kritik från norsk vargexpert

Advokaten: "Hans vittnesmål är spekulativt"
1:34 min

Den norska vargexperten Runar Naess ifrågasätter hur Kolmårdens djurpark hanterat parkens vargar. Enligt honom har djurskötarna haft ett för aggressivt sätt att hantera vargarna.

– Djurskötarna har skapat ångest och rädsla hos vargarna genom att bestraffa dem varje gång de gjort fel. De har morrat mot vargarna och lagt dem på rygg, berättade Runar Naess.

Vargexperten Runar Naess har drygt 20 års erfarenhet av att jobba med socialiserade på vargar på djurparker i bland annat USA och Tyskland.

I förhöret med vargexperten Runar Naess framkom hård kritik mot hur Kolmårdens djurpark hanterat vargar.

När en människa blir associerad med smärta och obehag så är det inte en bra utveckling.

Men den norska vargexperten får kritik. Kolmårdens djurparks försvarsadvokat Thomas Olsson ifrågasätter både Runar Naess kompetens och trovärdighet.

– Det här vittnesmålet från Runar Naess är synnerligen spekulativt. Han ger sig till uttolkare för hur vargar tänker. Jag tycker så här långt att det finns många uppgifter kvar att ställa om hans kunskap och kompetens, säger Thomas Olsson.

Den norska vargexpertens citat i ljudinslaget är inlästa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".