Bild på föreslagna storregioner i Sverige.
1 av 2
Regionerna i landet föreslås bli färre men större. Foto: Montage. Erik Nylander/TT, Sveriges Radio P4 Väst
Karta över hur regionerna kan komma att se ut.
2 av 2
Antalet regioner i landet ska bli färre men större enligt det nya förslaget. Foto: Grafik: Ekot
Östergötland

Stort motstånd mot nya regioner

Varannan person är emot förslaget att slå ihop landets län, landsting och regioner till storregioner. Det visar en ny undersökning.

Svenskarnas motstånd mot förslaget att slå ihop landets län, landsting och regioner till storlän respektive storregioner växer. 48 procent tycker att förslaget är dåligt, visar en Sifoundersökning. Bara 23 procent tycker att det är bra.

När samma fråga ställdes i april ansåg 43 procent att det var ett dåligt förslag att skapa storregioner, medan 28 procent var positiva.

Folkomröstningar om eventuella sammanslagningar är aktuella på flera håll i landet, men det är oklart hur politikerna kommer att hantera resultaten. Regeringen siktar redan till våren på att lägga fram ett förslag om att bilda tre storlän.

Svenskarnas motstånd mot förslaget att slå ihop landets län, landsting och regioner till storlän respektive storregioner växer. Västernorrlands län föreslås ingå i ett nytt storlän med Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".