Första maj socialdemokraterna Linköping Foto: Tahir Yousef Sveriges Radio
Första maj-demonstration i Linköping. Foto: Tahir Yousef/ Sveriges Radio
Östergötland

Forskare undersöker motsättningar inom facket

Forskare: Jag är intresserad av hur retoriken om personer med utländsk bakgrund utvecklas
1:15 min

Svenska fackförbund har grundats på en stark solidaritetsprincip. Nu ska Anders Neergaard, biträdande professor på Linköpings universitet forska på hur fackförbunden ska förhålla sig till att var femte medlem sympatiserar med Sverigedemokraterna, samtidigt som allt fler arbetare har utländsk bakgrund.

Anders Neergaard befarar att motsättningarna kommer att försvaga arbetarrörelsen.

– Det första är just hur fackföreningarna hanterar en situation där de politiskt är närstående Socialdemokraterna och samtidigt har många medlemmar som sympatiserar med Sverigedemokraterna. Vad gör man i en sådan situation, säger Anders Neergaard.

Anders Neergaard säger att personer som sympatiserar med Sverigedemokraterna inte per definition behöver vara emot att människor med utländsk bakgrund är inkluderade i arbetarrörelsen. Men det är inte heller det som är i fokus för forskningen.

– Det är snarare att jag är intresserad av sådana frågor som hur retoriken om personer med utländsk bakgrund utvecklas innanför LO. Vi vet att även historiskt man har gjort skillnad på svenska arbetare och arbetare med utländsk bakgrund.

Den svenska fackföreningsrörelsen är speciell på två olika sätt, enligt Anders Neergaard. Med internationella mått har den svenska rörelsen högre andel personer med utländsk bakgrund som är inkluderade.

– Dels har vi i Sverige inga minimilöner utan styrkan i att hävda kollektivaavtalen handlar mycket om hur bra fackföreningsrörelsen kan organisera de som arbetar innanför dom sektorerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".