Staffan Kolhammar.
Staffan Kolhammar tyckte det var smidigare att donera när han bodde i Köpenhamn. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Östergötland

Krångel kan hindra män från att donera spermier

Jönköpingsbon Staffan: Det är omständligt
2:13 min

Det behövs fler män som vill donera spermier. Men den som bor i Jönköpings län måste åka långt för att donera.

Jönköpingsbon Staffan Kolhammar har själv erfarenhet av att donera spermier. Han gjorde det när han var bosatt i Köpenhamn under en period.

Men här i Jönköping tycker han inte att det känns som ett alternativ. Sjukvårdsregionens enda spermabank finns nämligen vid Universitetssjukhuset i Linköping.

– Att sitta i bilen i en eller flera timmar för att åka och göra något sådant här, det är för omständligt, säger Staffan Kolhammar.

Donatorerna får ersättning för sin resa, men just att det är så tidsödande att sitta och åka fram och tillbaka kan avskräcka många, tror Staffan Kolhammar.

Det handlar inte bara om att lämna spermier, man måste också lämna blodprover med jämna mellanrum för att visa att man är frisk, något man också får åka till Linköping för att göra.

Universitetssjukhuset i Linköping räknar med att ta emot ett 100-tal singelkvinnor bara under nästa år, som kommer vilja få hjälp att bli gravida med donerade spermier.

Då kommer det behövas fler spermiedonatorer och därför kommer man börja rekrytera mer aktivt också i Jönköpings och Kalmar län.

Men det kommer inte bli fler spermabanker, eftersom det krävs särskild kompetens och utrustning för att analysera och frysa ner sperma, och det är dyrt, säger Elisabeth Kristiansen, chef för Barn- och kvinnocentrum på Region Östergötland.

– Det innebär väldigt stora kostnader och vi ser inte alls att vi har det behovet idag.

Ändå tror hon att det kommer finnas män som kan tänka sig att åka över 20 mil för att donera.

– Är man motiverad och intresserad tror jag ändå att man gör det, säger hon.

Hör Staffan Kolhammar berätta om sin erfarenhet av spermiedonation i P4 Jönköping klockan 8:30. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".