Marie Särud sektionsordförande för kommunals sektion väst i länet
Marie Särud sektionsordförande för kommunals sektion väst i länet Foto: Tahir Yousef Sveriges Radio
Mjölby

Ny teknik ökar stressen hos hemtjänsten

Kommunal: Personalen känner sig pressad
1:28 min

Kommunens detaljstyrning av hemtjänsten har fått stora konsekvenser för personalen. Enligt fackförbundet Kommunal har stressen ökat.

Nya tekniken inom hemtjänsten gör att varje hjälpinsats planeras noga och ska utföras på en bestämd tid. 

I Mjölby har kommunen redan infört det nya digitala systemet. Här är fackförbundet Kommunal kritiska till vilka konsekvenserna blivit.  

– Personalen känner sig väldigt pressad, även om de vet att det är en översiktligt plan och att man ska vara flexibelt så blir det ändå en press för den enskilda personalen, säger Marie Särud, sektionsordförande för kommunals sektion väst i länet.

Som vi har berättat tidigare planerar fler och fler kommuner att använda sig av digital tekniken för att försäkra sig om att de äldre får den hjälp de har rätt till.

Tekniken har nu används en längre tid i Mjölby. När de äldre fått beslut om vilken hjälp och antal timmar hen ska få läggs tiderna i schemat för hemtjänstpersonalen som ska utföra jobbet.

Åsikterna om konsekvenserna av det nya systemet går isär. Medan arbetsgivaren anser att tekniken skapar bättre och säkrare vård är facket av annan åsikt.

– Våra medlemmar uppfattar att de har tappat lite den egna möjligheten att påverka berättar Marie Särud.

Samtidigt ser Marie Särud en del fördelar med det nya systemet. 

– En fördel kan vara att man verkligen får en inblick i att alla brukare får det de behöver. Man kan också belägga att man faktiskt har varit hos en brukare om någon skulle påstå någonting annat, säger Marie Särud. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".