Digital läkare.
1 av 2
Är det en digital läkare som sätter din nästa diagnos?
Marie Morell (M), 2:e vice ordförande i regionstyrelsen.
2 av 2
Marie Morell (M), 2:e vice ordförande i regionstyrelsen. Foto: Fredrik Topplund
Östergötland

Nu kan datorn bli din egen doktor

Marie Morell: "Vi kan ta hjälp av tekniken"
1:56 min

Det är nu fullt möjligt att självlärande superdatorer med tillgång till hundratusentals journaler, hjälper läkaren både sätta diagnos och föreslå en behandling.

Förslaget att använda en superdator inom vården kommer nu från en rad tunga politiker i sjukvårdsregionen. Regionrådet moderaten Marie Morell är en av dem. 

 – Det finns stora utmaningar inom vården och vi kan ta stor hjälp av digitaliseringen, säger Marie Morell. 

Superdatorn heter Watson och kan läsa 800 miljoner sidor i sekunden men också dra egna slutsatser och närma sig artificiell intelligens.

Nu har IBM utvecklat och kommersialiserat den, i USA och Kina bland annat görs tester där den hjälper till att ställa säkrare cancerdiagnoser med hjälp av informationen i inmatade journaler.

– Man kopplar upp datorn till journaler. Datorn går då igenom liknande symptom och kan dra slutsatser av det, säger Marie Morell. 

Nu vill politiker i sjukvårdsregionen, bland annat moderaten Marie Morell i Östergötland börja använda Dr Watsons tjänster som ett stöd till läkarna när de sätter diagnoser i ett pilotprojekt.

Det här är inte någon politisk vision som blir verklighet långt in i framtiden, Dr Watson är en av de hetaste frågorna just nu inom vårdutveckling. 

– Om man tar hjälp av Doktor Watson kan den prognostisera bättre än vad vi människor kan, säger Göran Henriks, utvecklingsdirektör i Region Jönköpings län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".