Karolina Skog och JAS-plan
Miljöministern Karolina Skog menar att regeringen behöver mer tid innan de kan fatta beslut. Foto: Jonas Ekströmer & Magnus Hjalmarson Neideman/TT
Östergötland

FMV avvaktar med skjutningar över Vättern

Anders Hedman, FMV: "Vi avvaktar den här veckan"
0:38 min

Skjutningarna över Vättern avbryts tillfälligt. Försvarets Materialverk menar att avbrottet i skjutningarna kan få ekonomiska konsekvenser.

Regeringen fattade igår beslut om att avbryta försvarets skjutningar över Vättern den här veckan. Beslutet kom efter att mark- och miljödomstolen i ett yttrande sagt nej till skjutningarna och skickat ärendet vidare till regeringen. 

På försvaret meddelade man igår att skjutningarna kan återupptas ändå den här veckan. Men nu kommer nya uppgifter.

– Det är tveksamt om det blir nya skjutningar vid Vättern den här veckan, säger Anders Hedman, provplatschef på FMV i Karlsborg.

Avbrottet i skjutningarna innebär att försvaret får omplanera sin verksamhet.

– Det kan få ekonomiska konsekvenser. Det är många som är inblandade i den här typen av prov, säger Anders Hedman. 

Regeringen har sagt att de nu ska utreda de fortsatta skjutningarna över Vättern och sedan fatta beslut. Anders Hedman på FMV tror att beslutet kommer att ta tid men att försvaret snart kan skjuta igen. 

– Det kan dra ut på tiden men jag tror att vi kan återuppta skjutningarna i höst och vinter, säger Anders Hedman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".