Linköping

Kommun granskar vårdföretag efter dödsfall på boende

Kommunalråd Daniel Andersson: "Jag är upprörd"
1:31 min

Linköpings kommun kommer nu att utreda det vårdboende där en funktionshindrad man dog.

– Jag är upprörd. Vi genomför just nu en granskning för att se om utföraren har levt upp till de krav vi har på dem, säger Daniel Andersson, liberalt kommunalråd i Linköpings kommun och ordförande i omsorgsnämnden. 

Linköpings kommun kommer nu göra en granskning av vårdföretaget Frösunda assistans som driver det boende där en man hittades död efter att ha lämnats utan tillsyn i 40 timmar. Händelsen har även Lex Sarahanmälts till inspektionen för vård och omsorg. 

På Frösunda assistans har flera anställda å två chefer fått sluta efter händelsen. Christine Rosencrantz som är affärsområdeschef på företaget menar att de nu tar ansvar för händelsen.

– Vi har naturligtvis alltid det yttersta ansvaret och det är det som har gjort att flera personer i yttersta ställning har fått lämna, säger Christine Rosencrantz.

Linköpings kommun betonar att det är just vårdföretaget som har haft det yttersta ansvaret. Samtidigt kommer man också att se över vilka krav man ställer på vårdföretagen i framtiden.

– Det pågår hela tiden ett arbete där vi ser över vilka krav vi ställer och vilka uppföljningar vi gör, säger kommunalrådet Daniel Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".