Jimmi Thallberg, Patrik Holmqvist och Christopher Norling.
Jimmi Thallberg, Patrik Holmqvist och Christopher Norling.
Linköping

Studenter dissar stulna cyklar

Jimmy Thörnberg: Det borde inte vara lagligt att sälja cyklar utan nummer
1:25 min

Bortslipade ramnummer på cykeln. Ny färg och ett lågt pris. Stulna cyklar säljs ofta till studenter. Bedrövlig business, tycker tre studenter vi talat med.

I Östergötland polisanmäls drygt 4 000 cykelstölder per år. Jimmy Thörnberg i Linköping är en av dem som tror att många stulna cyklar säljs vidare.

– Det är bara att gå och kolla i de här lokala cykelhandlarna. Där är alltid en massa gamla cyklar. De har inga nummer och ja, det känns och ser ut som det. Det borde inte vara lagligt att sälja cyklar utan nummer, säger han.
 
Christopher Norling ser ibland lappar som han känner sig misstänksam inför.

– Lappar där det står "tre cyklar säljes, ring det här numret". Det är intressant då att det alltid står att det säljs tre cyklar och den lappen har suttit där i kanske några år, säger han.

Är det någon som tjänar pengar på det?

– Ja, det tror jag. Alla vill ju köpa cykel för den blir ju stulen hela tiden.

Men det händer att stulna cyklar återfinns. Patrik Holmqvist berättar om en kvinnlig bekant.

– Hennes cykel blev stulen. Så gick hon in på Blocket och hittade den. Hon åkte dit och fick tillbaka den sedan.

Men det är inte alltid det slutar så pass bra. Polis Björn Goding i Linköping tycker nästan lite synd om studenterna ibland.

– Nu när hösten drar igång och studenterna börjar komma till Linköping så vill de ju köpa cyklar. Och de har ingen anledning att tänka sig att det är stulet. Så de cyklar vidare och så kanske det blir någon kontroll och man anträffas med en stulen cykel och så blir de av med den.

Christopher Norling berättar att han har målat sin nuvarande cykel.

– Jag har målat om den i tre färger varav två är metallic. För att den ska synas på så långt håll som möjligt.

– Så att om den blir stulen och det är någon som har den så ska jag kunna ställa mig på cykelparkeringen och kunna peka exakt var den är, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".