Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Skyddade öppna landskap riskerar att växa igen

"Det blir svårare att få den här typen av värdefulla marker skötta"
1:47 min
Kor i Svensksundsvikens naturreservat.
1 av 3
Ännu fler kor behövs för att hjälpa till med landskapsvården. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Lantbrukare Hans Stenström på Vikbolandet.
2 av 3
Lantbrukare Hans Stenström på Vikbolandet. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Lantbruksdirektör Jonas Källming på länsstyrelsen i Östergötland.
3 av 3
Lantbruksdirektör Jonas Källming på länsstyrelsen i Östergötland. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio

Brist på betesdjur i södra Sverige riskerar nu att drabba värdefulla naturreservat. Men lantbrukare Hans Stenströms kor gör en insats utanför Norrköping.

– Skulle det inte ha varit betat här så skulle det ju varit någon annan typ av natur. Det här blir ju ett öppnare landskap. Det skapar biologiska värden i form av flora och fauna så jag tycker ju att korna gör en väldig nytta, säger Hans Stenström.

Korna går i Svensksundsvikens naturreservat utanför Norrköping och nu är betet slut och djuren ska hem till gården för vintern.

Antalet betesdjur i Sverige har minskat under flera år, det konstaterar lantbruksdirektör Jonas Källming på länsstyrelsen i Östergötland.

– Det har varit en trend under ganska lång tid att både mjölkkorna och andra djur som betar marker minskar. Vi har förhållandevis alldeles för få djur som går på bete kontra den areal betesmark vi har och det är generellt för sydöstra delarna av landet kan vi säga.

I Östergötland berörs naturreservat av tillgången på betesdjur. 

– En tredjedel av reservaten ungefär i Östergötland har någon koppling till betesmarker. Det blir svårare att då också att få den typen av riktigt värdefulla marker skötta. Framför allt är det svårt med Natura 2 000-områdena som är ett gemensamt koncept i Europa. Vi har tagit på oss hur markerna ska skötas, säger Jonas Källming.

Lantbrukare Hans Stenström får betalt för att hans kor betar på ett naturreservat och han tycker inte att åtagandet har varit något större besvär.

– Det är lite mer kontakt med länsstyrelsen och de har kanske lite mer synpunkter. Men generellt sett så är det inga problem tycker jag, säger han.

Kor och andra nötdjur hör till de mest efterfrågade betesdjuren för naturreservat. Men lönsamheten för mjölk har varit dålig i flera år och för nötkött går lönsamheten i vågor, säger lantbruksdirektör Jonas Källming.

Han tycker det behövs en tydlig strategi för att vända utvecklingen med allt färre betesdjur i Sverige.

– Man måste bestämma sig nationellt inom staten och även på regional och kommunal nivå att det här är viktiga frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".