Snöoväder i Kulla
1 av 4
Lyssnarbild från Kulla söder om Åtvidaberg där det redan ligger 30 cm snö. Foto: Viktor Nilsson
Snö söder om Åtvidaberg
2 av 4
Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Reporter Tahir Yousef
3 av 4
Foto: Tahir Yousef/Sverige Radio
Snö utanför Åtvidaberg
4 av 4
Foto: Tahir Yousef/Sveriges radio
Östergötland

Stora problem med tung blötsnö i länets södra delar

Staffan Waldau, Kinda: "Träden hänger som ostbågar"
1:00 min

Det har snöat i natt och snöar fortfarande i länets allra mest södra delar. Trakterna kring Ydre och Kinda är hårt drabbade av strömavbrott och tung blötsnö som bland annat knäcker träd.

Snöfallet kommer att fortsätta i länets södra delar ända fram till kvällen, enligt meteorolog Sandra Andersson på SMHI. Medan det enligt deras senaste prognos ser ut som att länets norra delar inte kommer få någon snö alls.

Vi har fått rapporter från trakterna söder om Åtvidaberg t ex där det redan ligger runt 30 cm snö. Och i gränstrakterna mot Småland har det också redan kommit stora mängder.

Drygt 1 600 av Eons kunder saknade ström vid 8-tiden på söndagsmorgonen, flest i Kinda och Ydre. Eon har dock många montörer i gång, säger Sirpa Franzén där, och prognosen är att alla ska kunna få tillbaka sin ström under dagen idag.

Staffan Waldau, som är insatsledare på räddningstjänsten i Kinda, berättar att det inte är mängden snö som är problemet utan att den är så blöt och tung:

– Träden hänger som ostbågar här och går sönder lätt, så vi koncentrerar oss på att röja vägarna fria från träd så gott det går.

Han berättar vidare att det är moddigt på alla vägar och riktigt besvärligt att ta sig fram:

– Så i den mån det går så ber vi folk att stanna hemma och inte ge sig ut på vägarna alls idag.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".