sven inge karlsson  medier
Centerpartiets kommunalråd Sven-Inge Karlsson saknar ortens mediebevakning i nuläget. Foto: Fredrik Sandberg / TT och Raina Medelius/Sveriges Radio
Ydre

Nya insatser ska stärka lokalbevakning

Anna Lindberg: Kommer bli en utmaning på sikt
1:54 min

Ydre kommun är en av 35 kommuner i landet som saknar kontinuerlig mediebevakning. Nu vill regeringens medieutredare ge extra stöd till orter som saknar kontinuerlig bevakning.

I dag presenterades Medieutredningen som bland annat tar sikte på ett nytt stödsystem för tidningsbranschen.

Utredaren Anette Novak betonade att det är viktigt att det inte blir fler orter som helt saknar kontinuerlig bevakning.

I Ydre försvann den sista lokalredaktören för två år sen. Pär Samuelsson, som bor i kommunen, saknar en bevakning av orten.

Jag tycker absolut inte att det är bra att vi saknar bevakning. Det visar hur obetydliga vi är på glesbygden.

Medieutredningens förslag i dag är att det ska ges extra stöd till geografiska områden som är underbevakade. Birgitta Rustby, är en av de som bor i Ydre.

– Det är självklart inte bra att vi saknar mediebevakning idag. Det blir mest fokus på de större städerna i landet, säger Birgitta Rustby. 

Corren och Norrköpings tidningar med flera har ingen journalist på plats i Ydre, och ansvarig utgivare Anna Lindberg är lite orolig för framtiden.

– Det är ett tufft uppdrag, vi bemannar lokalredaktioner runt om i Östergötland, men inte Ydre. Men på sikt kommer det bli en utmaning att ha journalister på plats, säger Anna Lindberg.

Det centerpartistiska kommunalrådet Sven-Inge Karlsson säger att man från kommunens sida försöker informera kommuninvånarna på olika sätt. Bland annat genom kommunens hemsida. Men det blir inte samma sak som när en tidning bevakar, tycker han.

– När ingen skriver vet inte folk vad som händer på samma sätt i orten, säger Sven-Inge Karlsson. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".