Flyktingar
Många flyktingar kom till Sverige under förra hösten. Foto: Drago Prvulovic/TT
Östergötland

Flyktingvågen förändrade Migrationsverkets arbete

Caroline Hedvall: "Vi tänker nu mer långsiktigt"
0:43 min

Ett år har gått sedan den stora flyktingvågen. På Migrationsverket i Norrköping har nu situationen blivit lugnare.

Under tre intensiva månader förra året sökte 100 000 människor asyl. Många människor flydde till Sverige undan krig och förtryck. På Migrationsverket i Norrköping var belastningen då hög.

– Där och då löste vi situationen. Sedan kom det i efterhand vissa delar där vi fick lära oss och tänka om, säger Caroline Hedvall, enhetschef på asylprövningsenheten på Migrationsverket i Norrköping.  

Caroline Hedvall menar att den höga belastningen förra året ledde till att Migrationsverket fick skaffa nya rutiner och en mer planerad verksamhet.

– Vi har nu börjat tänka mer långsiktigt. Det var ändå välkommet, säger Caroline Hedvall.

Under året har antalet flyktingar minskat. Caroline Hedvall menar att Migrationsverkets arbete nu har riktat in sig på att pröva människornas ansökningar.

– Förra hösten fick vi lägga all kraft på att ta emot de sökande. Nu försöker vi behandla allas sökningar så fort vi kan, säger Hedvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".