Copyright: Scanpix
1 av 3
Mia Sköld (MP), oppositionsråd i Norrköpings kommun. Foto: Petter Ahnoff/Sveriges Radio
2 av 3
Mia Sköld (MP), oppositionsråd i Norrköpings kommun. Foto: Petter Ahnoff/Sveriges Radio
Birgitta Rydhagen (MP) Foto: Pål Frenger/Sveriges Radio
3 av 3
Birgitta Rydhagen (MP) tar över som kommunalråd den 1 oktober. Foto: Pål Frenger/Sveriges Radio
Östergötland

MP färdiga med partikrisen

Mia Sköld (MP): För oss är frågan färdigdiskuterad
1:46 min

Under helgen träffas miljöpartister från hela landet när partiet ordnar kommun- och landstingsdagarna i Sundsvall.

Från Östergötland deltar bland annat kommunalrådet Birgitta Rydhagen i Linköping och oppositionsrådet Mia Sköld från Norrköping.

– Det är meningen att vi ska lära oss av varandra och av goda exempel som görs runt om i kommuner och landsting, berättar Mia Sköld.

På mötet kommer det finns ett antal seminarier att välja på, bland annat om flyktingmottagande, bostadsbygge, skolan och kompetensförsörjning inom vården. Det kommer också finnas en möjlighet att prata med partikollegor om aktuella frågor.

Men frågan om den kris som partiet gick igenom i våras med ministrar som hoppade av, frågor om värderingar, ett sjunkande väljarstöd och ett språkrörsbyte kommer inte diskuteras i helgen säger Mia Sköld till P4 Östergötland.

– Det kan hända att det nämns någon gång under något inledningstal men för oss är den färdigdiskuterad.

Partiet gick under några månader igenom en storm där bland annat bostadsministern Mehmet Kaplan fick sluta på grund av sina islamistkontakter och partiets grundläggande värderingar om jämställdhet sattes på sin spets när partistyrelsekandidaten Yasri Kahn inte ville ta kvinnor i hand.

Men att frågan har påverkat väljarna vill inte Mia Sköld hålla med om.

– Det är ett mellanår och vi har alltid dippat under mellanår. Jag tror inte att det var något tecken på att väljarna svek oss för att vi hade personer tilltänkta till poster eller på poster som sa och gjorde saker som inte var helt ok, säger Mia Sköld till Sveriges Radio.

Även Linköpings kommunalråd Birgitta Rydhagen vill lägga vårens händelser bakom sig och istället planera framåt inför valrörelsen 2018.

– Det är inte en stor fråga, nu börjar vi diskutera processen fram till nästa val. Det kommer vi att ta upp i helgen, vilka frågor som kommer at bli viktiga inför valet, säger Birgitta Rydhagen till P4 Östergötland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".