Forskning Lars Stjernkvist
1 av 2
Projektet gör att forskare vid exempelvis Linköpings universitet kan få pengar till forskningsprojekt. Lars Stjernkvist menar att det är betydelsefullt. Foto: Rosmari Karlsson och Carl-Oscar Alsén/Sveriges Radio
Josefina Syssner och Helene Elvstrand
2 av 2
Forskarna Josefina Syssner och Helene Elvstrand. Foto: Stefan Lindeberg/Sveriges Radio
Norrköping

Kommunens unika forskningssatsning hyllas

"Det har varit framgångsrikt"
1:39 min

Norrköpings kommun har de senaste fyra åren satsat 34 miljoner kronor på forskning. Metoden är ovanlig – men får beröm från flera forskare.

Ekonomiska medel till forskning kommer ofta från statliga aktörer. I Norrköpings kommun har man dock avsatt pengar för forskning inom projekt som anses gynna kommunen med exempelvis arbetstillfällen. 

Att kommuner finansierar forskning på det här sättet är ovanligt. Josefina Syssner är forskare vid centrum för kommunstrategiska studier vid Linköpings Universitet.

Det här är en metod vi inte har sett på samma sett någon annanstans i Sverige.

Helene Elvstrand är forskare i pedagogik, och har tillsammans med fritidshem i kommunen fått chans att studera hur verksamheten där kan utvecklas. Något som kanske inte varit möjligt utan ett stöd från kommunens fond.

– Det hade varit svårt att få pengar från de statliga fonderna. Det har inneburit väldigt mycket. Man har fått en status och blivit sedd, säger Helene Elvstrand.

Den kommunala forskningsfonden är här för att stanna. Det menar kommunstyrelsens ordförande i Norrköping Lars Stjernkvist som också är ordförande i fonden. 

– Från början fick vi en del kritik. Men idag finns det en stor enighet i att det här projektet har varit framgångsrikt. Vi har tagit pengar från överskott. Det kommer vi fortsätta göra. Vi investerar i ökad kunskap, säger Lars Stjernkvist. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".