Henrik Söderlund och Louise Carlsson borrar bergvärmehål i korsberga.
1 av 2
Henrik Söderlund och Louise Carlsson borrar ett bergvärmehål i Korsberga, men det är svårt att hinna med bergvärmejobben. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio
Henrik Söderlund och Louise Carlsson borrar ett bergvärmehål i Korsberga, men det är svårt att hinna med bergvärmejobben.
2 av 2
Henrik Söderlund och Louise Carlsson borrar bergvärmehål i korsberga. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio
Östergötland

Grundvattenkrisen hindrar bergvärmejobben

"Alla är väl inte jätteglada, men bönderna står utan vatten"
1:28 min

Trots kylan får borrföretagen prioritera bort bergvärmekunder. När folk går utan vatten är det brunnarna som måste borras.

För den som vill ha in bergvärme i huset varierar kö-tiden från fyra veckor till två månader, det säger flera borrföretag som är verksamma i Småland och Östergötland. Det är just nu högtryck för borrföretagen då grundvattnet är extremt lågt. Många är fullbokade med jobb fram tills efter nyår.

– Vill man ha bergvärme nu så får man vänta. Alla är väl inte jätte glada men förklarar man läget så förstår de flesta, säger Henrik Söderlund som borrar i både Småland och Östergötland.

Det är bönder med grävda brunnar som är i akut behov av att få nya djupare borrade brunnar som prioriteras. Samtidigt försöker borrföretagen hinna med de mest akuta bergvärmejobben nu när kylan kommit. Inom Länsstyrelsen pratas det nu om "all time low värden". Alltså vattennivåer som inte varit så här låga sedan 60-talet.

– Nivåerna är under det normala på flera platser i Kalmar län, Östergötland, Jönköpings län och till viss del Kronobergs län. Som lantbrukare och privatperson, måste man förstå att vintern kommer bli svår. Det kommer ta flera månader innan vattennivåerna är normala, säger Måns Lindell som jobbar med vattenövervakning på Länsstyrelsen i Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".