Reidar Svedahl, liberalerna och hotellägare Magnus Dahlin.
1 av 3
Reidar Svedahl, liberalerna och hotellägare Magnus Dahlin. Foto: Carl-Oscar Alsén/Sveriges Radio
Kommunen höll ett möte angående utredningen av ett nytt system.
2 av 3
Kommunen höll ett möte angående utredningen av ett nytt system. Foto: Carl-Oscar Alsén/Sveriges Radio
Kommunen höll ett möte angående utredningen av ett nytt system.
3 av 3
Kommunen höll ett möte angående utredningen av ett nytt system. Foto: Carl-Oscar Alsén/Sveriges Radio
Norrköping

Kommunen föreslår nytt betalsystem för livsmedelskontroller

Hotellägare: Som det fungerar idag är det mer en skatt än en avgift.
1:33 min

Miljöskyddsnämnden i Norrköpings utreder nu möjligheterna för att införa en så kallad efterdebitering av avgifter för livsmedelskontroller. I nuläget betalar livsmedelsföretagen istället för kontrollerna i förskott.

Detta är ett orättvist system menar flera företagare, eftersom många betalar för fler kontroller än vad de faktiskt får. 

– Som det fungerar idag är det mer en fråga om en skatt än en avgift. Den stora skillnaden är att avgiften kan du koppla till ett utfört arbete, skatten är mer generell, säger Magnus Dahlin.

I nuläget får alltså livsmedelsföretagen i Norrköping betala innan miljönämnden har gjort årets livsmedelskontroller. Det här gör att många företag får betala för kontroller som de sedan inte får, menar både kommunen och företagarna.

Så här ser systemet ut i de flesta av landets 290 kommuner men i Rättvik och på Gotland har man istället valt att ta betalt i efterhand, då för den tid som inspektionen faktiskt tagit. I Norrköping vill man införa samma system från och med januari 2018. Men trots att Magnus Dahlin är positiv, så tycker han att kommunen tänker fel i sitt första förslag.

– Jag anser att man i den här påvisar att man är rädd om sina intäkter till kontoret, men en stor del i Rättviksmodellen är att intäkterna har minskat men i Rättvik har man valt att se på att det skapar bättre företagsklimat som ökar skatteintäkter, säger Magnus Dahlin. 

Liberalernas Reidar Svedahl som är ordförande i miljöskyddsnämnden säger att kritiken är välkommen.

– Vi är mitt uppe i processen och tar till oss vad alla säger och utifrån det ska vi hitta en modell, säger Reidar Svedahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".