Presskonferens inleds om den misstänkta människosmugglingen. Foto: Mårten Mellberg/Sveriges Radio
1 av 2
Siluetter av 15 personer.
2 av 2
Grafik: Nick Näslund/Sveriges Radio Foto: Dejana Pasic/Sveriges Radio
Norrköping

Två häktade för människosmuggling

Kammaråklagare Katarina Folestad: Den beräknade vinsten är drygt 13 miljoner kronor.
1:31 min

Polisen höll under fredagseftermiddagen en presskonferens om den pågående insatsen mot en misstänkt människosmugglarliga i Östergötland.

Totalt är nu 14 personer misstänkta varav två sitter häktade. En 36-årig och en 53-årig man är misstänkta för grovt organiserande av människosmuggling och grovt bokföringsbrott.

Förundersökningsledaren Katarina Folestad berättar att de två huvudmisstänkta misstänks för att ha smugglat in människor i Sverige, framför allt från Syrien. Bland annat genom att ansöka om arbetsvisum på ogiltiga grunder.

– Vi vill inte gå in exakt på hur de har gjort, men de här två ska ha organiserat den här människosmugglingen så att människor kunnat ta sig hit på oriktiga handlingar, säger Jan Hofvestam på Polisen Region Öst.

De båda misstänkta beräknas ha gjort en vinst på 13 miljoner kronor.

Utredningen har pågått sedan december 2015. Under onsdagen anhölls de två huvudmisstänkta och under såväl onsdag, torsdag som fredag har en mängd husrannsakan och förhör gjorts. Sammanlagt är 14 misstänkta.

Ni började titta närmare på det här i december 2015. Varför har ni slagit till just nu?

– Ett så här stort ärende kräver planering. Vi har tagit in 22 personer till förhör i olika städer. För att koordinera det här krävs det planering.

De misstänkta personerna finns i Norrköping, Linköping, Huskvarna och Stockholm.

Omkring 100 personer på Polisen, Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten har jobbat med fallet.

Ett okänt antal personer har tagit sig till Sverige med hjälp av de som nu misstänks för människosmuggling. Förundersökningsledare Katarina Folestad bedömer att asylprocessen för dessa ej kommer att påverkas av en eventuell dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".