Eva Nemec Nordh
1 av 2
Åklagare Eva Nemec Nordh. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges Radio
Utredaren Sofia Hedberg
2 av 2
Utredaren Sofia Hedberg. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges Radio
Linköping

Rättegång efter omfattande utredning

Utredaren: Det började med en öl som vi tog från en 13-åring på stan.
1:31 min

Under flera år misstänks tusentals liter alkohol ha smugglats in i Sverige genom ett bussbolag i Östergötland. I dag inleddes en omfattande rättegång i Linköpings tingsrätt mot 18 personer som står åtalade.

Här hör du den misstänkte huvudmannens advokat ge sin syn på rättegången.

Utredaren Sofia Hedberg berättar hur historien fick sin början.

- Det började med en 13-åring som hade en ölburk från Tyskland på sig. Vi började nysta i ärendet i den ändan.

Ja, en omfattande spaningsinsats från polisens sida har avslöjat att ett bussbolag i länet systematiskt smugglat in stora mängder alkohol i landet. Nu är 18 personer åtalade för smugglingen.

Många av dem har fungerat som så kallade bulvaner och fått betalt för att åka med på bussarna å intyga att alkoholen i lasten var deras.

Läs också: Stor rättegång om spritsmuggling i dag.

Huvudmannen i rättegången är den 50-åriga man som driver bussbolaget. Nu riskerar han ett långt fängelsestraff. Men mannens advokat Mats Tornéus menar att hans klient är oskyldig.

– Min klient driver en seriös verksamhet. Han har ett bussbolag men har inte drivit någon organiserad smuggling på det sätt som åklagaren föreskriver.

Men att det skulle röra sig om en laglig verksamhet är något som åklagaren Eva Nemec Nordh inte håller med om.

– Om man tar in 3000 liter öl och flera hundra liter sprit. Det är för mig en omöjlighet att man kan konsumera det själv under ungefär ett år. Det är nästan en omöjlighet att konsumera i en familj.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".