Ann-Charlott feldt
1 av 2
Ann-Charlott Feldt, arkeolog Östergötlands Museum Foto: Cia Sivertsdotter / Sveriges Radio
pärlor
2 av 2
Pärlor från ett halsband som hittades i en av barngravarna i Simonstorps kyrka Foto: Cia Sivertsdotter / Sveriges Radio
Norrköping

Mysteriet i Simonstorps kyrka fortfarande olöst

Ann-Charlott Feldt: Det enda dateringen säger är att skeletten är från mitten av 1600-talet eller nyare
4:31 min

I våras hittades flera gravar inne i Simonstorps kyrka, men trots att skelettdelarna nu har daterats kvarstår mysteriet: Vilka ligger där och varför?

I samband med att man hittade hussvamp i kyrkan påbörjade man en renovering och när man bröt upp golvet i våras blottades flera gravar. I gravarna låg inte hela skelett utan delar som skallar, lårben och höftben. Det är såväl män som kvinnor som små barn som har begravts under kyrkgolvet.

Men vilka är det som ligger där, varför har någon begravt skelettdelar inne i kyrkan, när gjordes det och av vem?

Frågorna är många och Ann-Charlott Feldt som är arkeolog på Östergötlands museum berättar att man har letat i kyrkböcker efter något dokument som skulle kunna bringa klarhet i frågan och man har hört sig för bland lokalbefolkningen utan att få några svar.

Handlar det om trolldom, handlar det om offer som omkommit i en olycka eller är det månne människor som fallit offer för pesten som i smyg grävts upp ur sina pestgravar för att placeras i vigd jord?

Mysteriet kvarstår! Hör av dig om du har en teori!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".