Alkotest
1 av 2
Utandningskontroll. Foto: Tahir Yousef Sveriges Radio
Mattias Brodén avdelningschef på Braviken
2 av 2
Mattias Brodén avdelningschef på Braviken Foto: Tahir Yousef Sveriges Radio
Norrköping

Företagarna: Utför fler alkoholtester

"Det behövs företag som tar tag i problematiken"
1:42 min

Genom egna nykterhetskontroller lyckades företaget Holmen Paper avslöja runt 30 förare som kört rattonyktra.

Nu vill Sveriges Åkeriföretag att fler företag följer efter och inför obligatoriska utandningskontroller. 

– Samhällstrenden är tyvärr så att polisen syns mindre och mindre och gör färre och färre utandningsprov därför behövs det företag som går i bräschen och tar tag i problematiken säger Patrik Magnusson är trafiksäkerhetsansvarig, Sveriges Åkeriföretag.

På Holmens pappersbruk utanför Norrköping valde ledningen att ta tag i saken när de fick flera larm om lastbilsförare som luktade sprit. Sedan april i år måste alla som kör in på företagets inhägnade området blåsa i en alkomätare, säger Mattias Brodén avdelningschef på pappersbruket.

– Vi har satt stopp för alla som har över 0,2 promille alkohol i blodet att komma in på området. De blir portade från Braviken för all framtid berättar Mattias Brodén avdelningschef på pappersbruket. 

Företaget hoppas nu på att kunna använda resultaten från kontrollerna för att sätta press på transportörer så att de i sin tur slutar anlita chaufförers som kör onyktra.

– Det stämmer och det är det vi använder materialet i våra upphandlingar för att sätta press på transportörerna berättar Mattias Brodén.

Så fort någon som fastnat i kontrollerna tillkallas polisen som kommer och  gör ytterligare kontroller för att säkerställa att personen har över 0,2 promille alkohol i blodet. På 7 månader har de rapporterat ett 30-tal lastbilsförare till polisen.

– Jag tänker mig för när jag kör om en lastbil när jag åker privat, säger Mattias Brodén.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".