Anonym bild på ensamkommande asylsökande
Foto: TT
Östergötland

Tusentals ensamkommande barn försvinner

Östergötland är ett av länen i landet där flest ensamkommande barn har försvunnit. Totalt har nästan 2000 barn och unga försvunnit i Sverige efter att de kommit hit.

Risken för att få avslag på asylansökan är en vanlig orsak till att barn försvinner.

Ungefär fyra procent av de ensamkommande flyktingbarn som kommit har försvunnit. Det motsvarar 1 829 barn och unga. Ytterligare barn, som inte hunnit anvisas till en kommun, har försvunnit, men hur många är det ingen som vet.

I Östergötland har 5,4 procent av de ensamkommande flyktingbarnen försvunnit. Det är den tredje största andelen i landet efter Norrbotten och Dalarna.  

Sverige har kritiserats av både FN:s barnrättskommitté och FN:s kommitté för mänskliga rättigheter för att så många försvinner. Dessa barn och unga riskerar att bli offer för människohandel eller indragna i kriminalitet - men svenska myndigheter är handfallna.

Merparten av dem som försvunnit var 16 år eller äldre, men hela 14 procent var i åldern 13 till 15 år och tre procent så unga som sju till tolv år.

Att så unga försvinner är anmärkningsvärt, anser länsstyrelserna, men det är oklart var de tar vägen. Enligt Migrationsverket kan de ha rest vidare till andra släktingar eller bekanta.

Var de sedan tar vägen har svenska myndigheter dåligt grepp om. Av dem som avvek 2013-2016 är 70 procent fortfarande eftersökta. Åtta procent är registrerade som "utresta" och drygt en femtedel har kommit tillbaka eller hittats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".