Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Varannan svensk mot förslag på storregioner

Bild på föreslagna storregioner i Sverige.
De nya storregionerna har blivit hårt ifrågasatta. Foto: Montage. Erik Nylander/TT, Sveriges Radio P4 Väst

Det finns ett stort motstånd mot att Sverige ska delas in i sex storregioner. Hälften av svenskarna tycker att idén är dålig och den negativa inställningen har ökat.

Civilminister Ardalan Shekarabi, S, har det tufft i sitt arbete om att försöka få till de nya storregionerna i Sverige. Förutom motstånd från andra partier finns det även en stark folklig opinion mot hopslagningarna.

Totalt tycker 50 procent av svenskarna att idén med storregioner är ganska eller mycket dålig. Inte ens hälften så många tycker att idén är ganska eller mycket bra, 23 procent. Övriga tillfrågade vet inte vad de tycker eller har ingen åsikt.

Det visar en ny undersökning som Sifo har gjort på beställning av Region Halland. Drygt 7 000 svenskar har tillfrågats vad de tycker om idén att slå ihop dagens landsting till sex storregioner.

Motståndet har ökat. När samma fråga ställdes för ett halvår sedan var det 42 procent som tyckte att idén var dålig och 28 procent som tyckte att den var bra.

När man bryter ner svaren till varje län visar det sig att i samtliga län, utom ett, är motståndarna fler än dem som stöder idén. I Dalarna är det exakt jämnt, 35 procent för båda sidor. Mest kritiskt är det i Norrbotten och Halland där 71 procent tycker idén är dålig. I Jämtland - som ser ut att slippa bli en del av Norrlands län - handlar det om 68 procent.

Både i Jämtland och i Norrbotten har det gjorts namninsamlingar för att få till lokala folkomröstningar om storregionen. Båda insamlingarna har fått över 20 000 namn.

– Att undanta bara Jämtland med hänvisning till folkligt motstånd är ologiskt. Reformen saknar stöd i hela landet, säger Mats Eriksson (M), regionstyrelsens ordförande i Halland, i ett pressmeddelande.

Det politiska motståndet i M-ledda Halland är känt sedan länge, men i andra landsting/regioner i Sverige - såsom de S-ledda fyra nordligaste - är en politisk majoritet positiv till storregion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".