Thomas Olsson
1 av 2
Thomas Olsson är försvarsadvokat till Kolmårdens djurpark. Foto: Marcus Eriksson/TT och Anders Wiklund/TT
Johan Eriksson
2 av 2
Johan Eriksson företräder den åtalade chefen. Foto: Stefan JerrevÃ¥ng/TT
Norrköping

Vargrättegången avslutas i tingsrätten

Josefin Nilsson rapporterar från rättegången
0:45 min

Försvarsadvokaterna håller idag sin plädering i Norrköpings tingsrätt. Både djurparken och den tidigare chefen nekar till brott.

Drygt fyra år efter att en djurskötare dödades av en vargflock i Kolmårdens djurpark avslutas rättegången. Försvarsadvokaten Johan Eriksson öppnar sin slutplädering med en bild på kung Carl Gustaf, i jaktjacka på huk vid en varg.

– Skulle man ta in kungen i ett hägn, om man trodde att han kunde skadas av vargar? Ni kanske tycker att det är en billig poäng. Jag tycker att det är en intressant tanke. Det är ju otänkbart att man skulle utsätta honom för fara, sade försvarsadvokat Johan Eriksson.

Strax efter klockan tio öppnades dörrarna till sal ett i Norrköpings tingsrätt för den sista dagen i den utdragna rättegång som ska avgöra om Kolmårdens djurpark och parkens tidigare zoologiske chef har ansvar för den incident där en anställd dödades av vargar.

– Inledningsvis vill jag säga att det här är en tragisk olycka. Det säger jag för att den saken har en viss juridisk betydelse, säger Johan Eriksson.

Johan Eriksson anser att utredningen har tagit alldeles för lång tid och riktar skarp kritik mot att staten inte avsatt nog resurser. Enligt försvaret har det påverkat de vittnesuppgifter som kommit fram.

Den åtalade före detta chefen hade inte ansvar för arbetsmiljön i varghägnet, enligt Eriksson, som anser att åklagarens bevisning är felaktig. Han säger också att den åtalade inte kan lastas för att djurparken haft en otydlig delegation av vem som egentligen varit ansvarig.

Inför dagens förhandling vill åklagaren Jan Olof Andersson inte sia om hur rätten kan tänkas bedöma ärendet. Han har yrkat på villkorlig dom, om tingsrätten dömer honom till ett års fängelse eller mindre. Ett längre straff kommer han alltså troligen tvingas avtjäna i fängelse.

– Jag vill inte uttala mig om framtiden, men jag kan säga att om rätten friar så kommer jag att vilja få ärendet prövat i högre instans, säger Jan Olof Andersson.

– Det har varit en lång rättegång, med väldigt många vittnen och det är olika hur bra man minns saker som hänt en tid tillbaka. Men jag tycker att jag har kunnat ge en god bild av händelsen till rätten, säger Jan Olov Andersson.

Den tidigare chefen åtalades för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott. I åtalet beskrivs brottet som grovt "eftersom gärningen innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag" och han "gjort sig skyldig till försummelse av allvarligt slag". Straffskalan för grovt vållande till annans död rymmer fängelse i lägst ett år till högst sex år.

Åklagaren har yrkat att djurparken ska betala en företagsbot på fyra miljoner kronor. Försvaret anser att djurskötarens död var en olyckshändelse.

– Ingen vid den tidpunkt när det här inträffade förutsåg att något sådant här skulle kunna hända. Och det grundade man på mer än 30 år av ensamarbete med vargar, sade försvarsadvokaten Johan Eriksson, under rättegångens första dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".