s
Foto: Bertil Ericson / TT
Valdemarsvik

Trots hyrläkarstoppet – vårdcentraler får dispens

Primärvårdschefen: "Vi har en handlingsplan"
2:13 min

Vårdcentralen i Valdemarsvik får dispens för att klara läkarbristen. Efter ett halvår hoppas vårdcentralen ha löst den akuta bristen.

Tre vårdcentraler i länet har så stor brist på läkare att de riskerar att inte klara sig utan hyrläkare. Vårdcentralen i Valdemarsvik är en av dem. Här har vårdcentralen fått dispens i ett halvår för att kunna fortsätta anlita hyrläkare.

– Vi har en handlingsplan och vi kommer hinna göra en del under de här månaderna, säger Mara Kosovic, primärvårdschef i östra länsdelen.

Vårdcentralen i Valdemarsvik har nu lyckats anställa en läkare och kommer även använda datorbaserade tjänster för att göra så att läkare kan finnas tillgängliga från andra orter.

– Vi ska använda våra resurser på bästa sätt, säger Mara Kosovic.

Dispensen på ett halvår gör att läkartätheten det närmaste halvåret på vårdcentralen i Valdemarsvik kommer att vara oförändrad. Vad som händer sedan är mer oklart.

– Det blir ingen större skillnad de kommande månaderna. Vi hoppas att åtgärderna som vi har planerat hjälper, säger primärvårdschefen Mara Kosovic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".