Sylvia Rydström, kommunikationsstrateg vid Räddningstjänsten Östra Götaland Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Sylvia Rydström, kommunikationsstrateg vid Räddningstjänsten Östra Götaland Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Östergötland

Brandmän ska knacka dörr

"Man behöver en brandvarnare, en brandfilt och en pulversläckare"
1:48 min

Räddningstjänsten ska börja att göra hembesök i Norrköping och Linköping för att informera om brandsäkerhet.

Varje år inträffar ungefär 250 bostadsbränder i Östergötland men målet med den nya kampanjen är att bränderna ska minska.

– Vi kommer att knacka dörr för att berätta att vi anser att man behöver ha en brandvarnare, en brandfilt och en pulversläckare för att vara säker i hemmet säger Sylvia Rydström, kommunikationsstrateg vid räddningstjänsten Östra Götaland.

Med start den 1 december kommer personal från räddningstjänsten Östra Götaland att besöka privatpersoner i hemmet för att prata om brandsäkerhet. Besöket är inget man bokar, utan räddningstjänsten sätter upp en lapp i trappuppgången veckan innan de kommer ut.

Brandmännen kommer att börja hos invånare i flerbostadshus i Norrköping och Linköping men arbetet kommer att hålla på några år framöver så övriga kommuner kommer så småningom att få besök. 

Det finns ett nationellt mål, en nollvision som säger att ingen ska omkomma eller skadas allvarligt i bränder. Här är vi inte idag enligt Sylvia Rydström som berättar att fyra personer har omkommit i bränder hittills i år.

Arbetet med hembesök ska nu hjälpa till att nå det här målet.
Det kan man se att det gör på andra ställen där brandmännen knackat dörr.

– I Storbritannien har man jobbat med det här i 20-30 år och där ser man en stor skillnad i antalet bränder i hemmet, säger Sylvia Rydström till Sveriges Radio.

Så man behöver inte vara orolig för att det brinner i huset om ni kommer och knackar på?

– Nej, det behöver man inte vara, vi vill ju gärna komma innan det händer något så att man inte behöver få besök av oss senare, säger Sylvia Rydström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".