Skivspelare med mono pickup.
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Populära låtar får ny chans

Den första december startar en adventskalender för alla Svensktoppenfans. Resultatet ska bli en guldlista och kan bli en revansch för långliggare som inte längre fick vara med.

En statistiskt utvald jury på 1500 personer kommer rösta fram sina favoriter från Svensktoppens mest populära låtar sedan starten 1962. Adventskalendern kan man ta del av även via Facebook.

Den kompletta guldlistan presenteras på nyårsafton.

– När vi införde ettårsregeln för ett år sen var det många lyssnare som hörde av sig oche fterlyste nya sätt att lyfta fram ”långkörarna”. Det här tror jag kommer att bli en ny och spännande tradition, säger initiativtagaren och programledaren Carolina Norén.

Årets tävlande låtar kommer presenteras både i ett specialprogram på nyårsafton i P4 och i form av en julkalender på Svensktoppens hemsida och Facebooksida med start 1 december. På nyårsdagen presenteras sedan de tio låtar som fått flest röster i"Svensktoppens guldlista 2016".

De tio låtar som går in på guldlistan får nästa år möta de nya guldettåringarna som tillkommit under året. Från och med nästa år får lyssnarna också vara med och rösta fram en favorit bland de utslagna långkörarna, kallad ”Lyssnarnas val”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".