Lastbil på väg
1 av 2
Lastbil på väg. Foto: Bertil Ericson/TT
Björn Gustavsson, lastbilschaufför.
2 av 2
Björn Gustavsson, lastbilschaufför. Foto: Titti Elm/SR.
Norrköping

Transportfacket kritiska till företagets drogtest

Transportförbundet: Vi förutsätter att Holmen testar alla som går in genom grindarna, inte bara chaufförerna
1:20 min

Transportarbetareförbundet ställer sig frågande till att företag utför mydighetsutövning som nykterhetskontroller bland lastbilschaufförer och tycker att polisen ska sköta kontrollerna.

– Det är rättsosäkert, godtyckligt. Får polisen göra kollarna är det till största delen säkert i alla fall, säger Marika Lindberg, ordförande för transportarbetareförbundets avdelning 4, som organiserar transportarbetare i Östergötland samt Västervik och Vimmerby.

Holmen i Norrköping har börjat alkotesta lastbilschaufförer som ska in på deras pappersbruk. Sedan april har man avslöjat 30 onyktra chaufförer. Det är de här egna kontrollerna som Marika Lindberg vänder sig emot.

– Vi accepterar inte att anställda kommer onyktra till jobbet, då förutsätter vi att Holmen testar alla som kommer innanför grindarna, inte bara chaufförerna, säger Marika Lindgren.

Är det inte bra att Holmen tar ansvar och ser till att chaufförerna är nyktra?

– Ja absolut, men vi förutsätter fortfarande att polisen genomför det myndighetsutövandet. Till exempel kan man lagstifta om att ha alkolås i alla fordon som yrkeschaufförer använder, säger Marika Lindgren.

Lastbilschauffören Björn Gustavsson tror att det är lika många onyktra bland de som kör privat som bland yrkeschaufförer, men han tycker att statistiken från Holmens alkoholmätningar är skrämmande.

– Jag har hört om Holmens kontroller. Jag hoppas de är nyktra när jag träffar på dem i trafiken, säger Björn Gustavsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".