Kommunal, äldrevård
Foto: TT
Östergötland

Kommunal varslar om strejk i vården

Thomas Baudin: "De stora vinstdrivande vårdjätterna säger nej till sådana satsningar"
1:53 min

På Lucia den 13 december går 1 000 personer inom den privata vården i strejk, enligt ett varsel i dag. I länet berörs totalt nio olika vårdgivare och totalt 37 anställda.

Fackförbundet Kommunal varslar om strejk för omkring 1 000 privatanställda, däribland undersköterskor på till exempel äldrboenden. Dessutom varslar Kommunal om nyanställningsblockad.

Sammanlagt är det därmed 70 000 medlemmar i Kommunal som berörs av varslet, enligt förbundet.

Nio privata vårdgivare i Linköping, Norrköping och Motala är uttagna i den strejk som fackförbundet Kommunal har varslat om idag.

Den personal som tas ut i strejk är undersköterskor,lokalvårdare och kockar. I Östergötland är 37 anställda på 9 olika privata vårdcentraler, äldreboenden och på Motala lasarett uttagna i strejken.

Det Kommunal kräver är samma avtal som undersköterskor som är anställda av kommuner, regioner och landsting fick, nämligen drygt en tusenlapp i månaden i en extra lönesatsning. Arbetsgivarna i Vårdföretagen anser att den allmänna lönehöjningen på 2,2 procent ska gälla.

– Det är ju ingen skillnad om man som undersköterska jobbar på en arbetsplats som drivs av ett privat företag eller av regionen, det är ju samma jobb, säger Maj Karlsson, ordförande för Kommunal Öst.

I våras tecknade Kommunal och de offentliga arbetsgivarna ett avtal som innehöll en extra lönehöjning för sina offentliganställda medlemmar. I det avtalet höjdes lönerna generellt med 520 kronor. Men undersköterskornas lyft blev betydligt större, 1 020 kronor.

– Det här är en historisk seger, sa Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund då.

Nu vill Kommunal ha ett liknande avtal för sina privatanställda medlemmar. Men det finns ingen överenskommelse med arbetsgivarna i Vårdföretagen inom Almega.

– Vi kräver ju en undersköterskesatsning som ligger i linjen det var som har gjorts på de tidigare kollektivavtal både med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och ideella utförare. Men nu kommer de stora vinstdrivande vårdjätterna och säger nej till sådana satsningar och det är ytterst beklagligt, säger Thomas Baudin.

Nu ska medlare kopplas in för att hjälpa parterna att nå ett avtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".