Bedrägeri mot äldre
De två männen är misstänkta för ett 50-tal fall av bedrägerier. Foto: Izabelle Nordfjell/TT och Henrik Montgomery/TT
Norrköping

Använde förfinade bedrägerimetoder

Kammaråklagare Anna Lander: Vi har gjort positioneringar över var telefonerna har befunnit sig
1:22 min

Männen som står åtalade för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri har använt sig av förfinade metoder för att inte bli avslöjade. Det hävdar polis Anders Larsson som har varit handläggare i utredningen.

Det gäller det åtal där två män misstänks för 51 fall av grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. Personer födda 1920 och 1930 har blivit uppringda av en man som säger sig vara ett barnbarn som behöver låna pengar och sedan skickar en vän att hämta pengarna.

– Bland annat har de bytt telefoner och telefonkort. Och sedan har den som har ringt upp befunnit sig på annan ort än på den ort där offret bor, säger Anders Larsson.

Och telefontrafiken är en betydande del av bevismaterialet i fallet enligt åklagare Anna Lander.

– Vi har kontrollerat vilka nummer som ringts och därefter gjort positioneringar över var telefonen har befunnit sig. Vi fick också rättens tillstånd att avlyssna dem, så det sista bedrägeriförsöket finns inspelat, säger Anna Lander.

De båda misstänkta männen har suttit häktade sedan 1 maj och båda nekar till brott, men den ena mannen medger att vissa detaljer stämmer.

– Han medger att han vid något tillfälle har hämtat pengar hos någon av de här personerna, säger Rikard Backman som är försvarsadvokat till den ena åtalade mannen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".