Anna van Alphen
Anna van Alphen. Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Norrköping

Servicevärdar ska avlasta lärare och vårdpersonal

"Det frigör tid för vissa yrkesgrupper att ägna sig åt sitt kärnuppdrag."
2:07 min

I Norrköping ska lärare och personal inom socialtjänsten och vården nu få avlastning på jobbet.

Från årsskiftet kommer en ny yrkeskategori att anställas av kommunen, så kallade servicevärdar. Anna van Alphen är HR-utvecklare vid personalkontoret i Norrköping.

– Inom skolan så kan det handla om att vara en närvarande vuxen i korridorer och utanför klassrum, men även i klassrummen. Det kan också handla om administrativ avlastning.

Från och med årsskiftet kommer en helt ny yrkeskategori, servicevärdar att börja arbeta inom Norrköpings kommun, och just nu pågår rekryteringen till 30 tjänster inom skolan och tre tjänster inom socialtjänsten.

Under våren ska 30 servicevärdar också tillsättas till vård och omsorg.

Tanken är att de nya tjänsterna ska ge avlastning åt överbelastad personal som nu ska kunna fokusera på de arbetsuppgifter som ligger inom professionen men syftet är också att skapa arbetstillfällen.

– Dels har vi yrkeskategorier som på olika sätt är hårt arbetsbelastade. Så att frigöra mer tid för dem att sköta sitt kärnuppdrag. Sen handlar det om att få fler personer i Norrköping i jobb, säger Anna van Alphen.

Det ställs inga utbildningskrav för de som ska jobba som servicevärdar, det handlar mer om motivation och viljan att jobba inom de här verksamheterna.

Det kan handla om att vara en närvarande vuxen i korridorer och utanför klassrum

Personerna kommer att få en visstidsanställning under ett år och under tiden ska Norrköpings kommun utvärdera hur de nya tjänsterna har fungerat. Blir det bra kommer anställningarna att bli fasta tjänster från och med 2018 och det kan även utökas till förskolan.

10 miljoner kronor kostar införandet av tjänsterna men det är pengar som kan betala sig framöver, exempelvis genom att det blir lättare att rekrytera utbildade lärare.

– Förhoppningsvis blir det så också att man ser att i Norrköping så får man ett större utrymme att ägna sig åt sitt kärnuppdrag, undervisningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".