Lastbilarna ska bli tyngre men få vägar i Östergötland anpassas.
Lastbilarna ska bli tyngre men få vägar i Östergötland anpassas. Foto: Bertil Ericson / TT
Östergötland

Lastbilar blir tyngre men få vägar anpassas

Endast en kort sträcka i länet finns med
0:57 min

Östergötland kan bli i stort sett helt utan vägnät anpassat för den kommande nya, tyngre viktklassen 74 ton för lastbilar.

Trafikverket har lämnat in sitt förslag på vägnät för de tyngsta lastbilarna till regeringen, och där finns endast en kort sträcka i södra länsdelen inritad som 74-tonsväg.

Trafikverkets förslag bygger på fem kluster av 74-tonsvägar i olika delar av landet. Varje kluster ska fungera som en transportmöjlighet på väg för de tyngsta lasterna, till exempel för skog till industrier inom klustret - eller till en hamn eller järnväg för transport vidare.

Den nya viktklassen ska börja gälla i vår.

Tanken är att de tyngre lasterna ska bidra till en bättre miljö genom att det kan bli färre antal transporter på vägarna.

När den nya 74-tons viktklassen presenterades på Transportforum i Linköping i januari så sa man på Trafikverket att E4 genom länet och även E22 och nya riksväg 50 till Motala mot Örebro var troliga vägar för den nya tyngre viktklassen. Men så ser alltså inte förslaget till regeringen ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".