äldre fortsätter jobba
De senaste fem åren har antalet personer över 65 år som fortsätter att jobba ökat med nästan 40 procent. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Östergötland

Fler jobbar efter pensionsåldern

Var femte svensk fortsätter att jobba efter det att de fyllt 65 år. Trenden pekar på att allt fler äldre jobbar kvar längre.

Det blir vanligare och vanligare att personer över 65 år fortsätter att jobba. Siffror från Statistiska centralbyrån visar att andelen män och kvinnor som fortsätter jobba efter 65 år ökat mycket i länet.

I Östergötland jobbar nu mer än tre gånger så många personer över 65 år i jämförelse med vad det gjorde för tio år sedan.

Boxholm och Ödeshög är de kommuner i länet där man kan se den största ökningen.

Ett vanligt skäl till att fler jobbar kvar är att man helt enkelt behöver pengarna. Det menar Christina Rogestam, ordförande för SPF Seniorerna.

– Det är många som upptäcker att deras pension inte blir så stor. Då är det ganska bra att kunna jobba så länge man orkar, säger Christina Rogestam.

Det är vanligast att anställda i pensionsåldern jobbar inom vård och omsorg eller inom utbildningsväsendet.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".