Sofia Larsson, bibliotekarie på Norrköpings stadsbibliotek Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Sofia Larsson, bibliotekarie på Norrköpings stadsbibliotek Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Norrköping

Biblioteken ska ut till asylboenden

Bibliotekarien Sofia Larsson: Vi ska åka ut med bokbussen och bland annat ha sagostunder
1:29 min

Fyra av länets bibliotek har fått pengar från Kulturrådet till arbetet med nyanlända.

– De här pengarna ska användas till att vidareutveckla vår verksamhet mot nyanlända säger Sofia Larsson, bibliotekarie på Norrköpings stadsbibliotek.

Norrköpings stadsbibliotek får 200 000 kronor i bidrag av Kulturrådet. Pengar som bland annat ska användas till att utveckla projektet "låna en svensk" där de personer som är nya i landet kan låna en svensk för att kunna prata svenska och byta erfarenheter.
Pengarna ska också gå till att jobba med uppsökande verksamhet på kommunens asylboenden.

– Där är tanken att vi ska åka ut till asylboenden med bokbussen och bland annat ha sagostunder, säger Sofia Larsson till P4 Östergötland.

Biblioteken i Linköping, Motala och Vadstena får också ta del av det statliga bidraget som ska användas till att utveckla arbetet med nyanlända och asylsökande. I länet får biblioteken sammanlagt 650 000 kronor. Totalt delas 9,5 miljoner kronor ut i landet.

Sofia Larsson menar att det är särskilt viktigt att satsa på bibliotek idag eftersom det är en av få platser dit alla har tillträde.

– Det kostar inga pengar, ingen entré, du behöver inte köpa något. Det är också en bra plats att samlas på om man bor på en trång flyktingförläggning, säger Sofia Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".