Läkare undersöker reflexer
Vid årsskiftet börjar hyrläkarstoppet att gälla i länet. Foto: Bertil Ericson / TT
Östergötland

Vården rustad för att klara sig utan hyrläkare

Vårddirektören: "Vi tar ett stort steg"
0:51 min

Patienterna ska inte märka av hyrläkarna försvinner vid årsskiftet. Regiondirektör Mats Uddin menar att regionen är väl förberedd.

– Vi har haft nästan två år på oss att fasa ut de här hyrläkarna så det här är inget hastigt beslut, säger Mats Uddin. 

Region Östergötland har beslutat att vården i länet inte ska anlita hyrläkare vid årsskiftet. Siffror som Region Östergötland tagit fram åt P4 Östergötland visar att regionens vårdcentraler förra året köpte tjänster från hyrläkare för drygt 31 miljoner kronor.  

Under årets första tio månader var den kostnaden mer än 28 miljoner. Och om en månad ska den siffran vara noll, efter ett politiskt beslut i Region Östergötland.

Men trots att flera vårdcentraler varit beroende av hyrläkare ska skiftet till en vård utan hyrläkare gå bra. Det menar regiondirektören Mats Uddin.

– Vårt mål är att våra patienter inte ska märka av det här. Vi räknar med att vi nu ska ha en bättre grund av personal än vi har haft tidigare, säger Mats Uddin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".