Elever Vadstena
Adeel Hussain, Adam Manfredson, Sara Olfati och Emilia Pettersson trivs är nöjda med sin skola, Petrus Magni skola i Vadstena. De tycker att rapporteringen om den svenska skolan är för negativ. Foto: Joel Wendle
Vadstena

Vadstena bäst i matte-satsning

Elev: Tråkigt att man bara tar fram det negativa
5:43 min

Efter tidigare års låga resultat i Pisa-undersökningarna har flera satsningar gjorts för att vända utvecklingen. Vadstena kommun har deltagit i en satsning som SKL drivit.

Målet med satsningen var att svenska elever skulle prestera bättre i matematik i den Pisa-undersökning som presenterades idag. 

– Projektet har gett oss möjlighet att jobba på fyra nivåer: den politiska, förvaltningsnivån, rektor och lärare. Tillsammans har vi kunnat skapa en samsyn och det är viktigt att man i skolsystemet håller ihop och jobbar åt samma håll, säger Kristina Lohman, utbildningschef i Vadstena.  

Av de 86 kommuner som deltagit i SKL-satsningen "Matematik PISA 2015", är Vadstena den kommun som haft den allra bästa resultatutvecklingen.

Kommunen utsågs nyligen också till bästa skolkommun i Östergötlands län av Lärarförbundet. 

En kommun som inte lyckats lika bra med resultatutvecklingen är Borås, som också deltagit i SKL-projektet. Målet för Borås var att halvera andelen elever i årskurs 9 som inte når godkänt på nationella provet i matematik - men istället ökade den andelen från 23 till 26 procent.

– Man kan ju tänka ängsligt om en massa saker där. För min del tänker jag att det är viktigt att hålla i och att leta andra indikatorer på att vi har höjt kvalitén på matematikundervisningen, säger Joakim Löfgren, utecklingsledare för grundskolan i Borås.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".