Bedragare
Foto: Andreas Tosting/Sveriges Radio

Här försöker bedragaren lura 88-årige Arne

"Barnbarnet": Kan jag låna 30 000?
1:58 min

"Hej farfar, hur mår du?" Så inleds samtalet till 88-årige Arne Sandström som starkt bidrog till att den så kallade barnbarnsligan greps.

Nästa vecka inleds rättegången i Norrköpings tingsrätt mot två män som misstänks för att ha lurat över 51 äldre i landet.

I 16 fall lyckades männen få de äldre att ta ut pengar till dem. Sammanlagt kom de över drygt 400 000 kronor.

Brotten mot äldre fortsätter att öka. En specialenhet inom polisen jobbar sedan fem år med att kartlägga brottsligheten.

Men polisen måste bli bättre och utveckla metoder för att få fast fler brottslingar, anser Anders Larsson, vid specialenheten mot åldringsbrott:

– Så vi kan angripa de här konstellationerna i ett mycket tidigare skede. Det kan ske genom att utveckla samarbetet med andra länder och får tillgång till en nationell spaningsresurs, säger han.

Men mannen som ringer Arne Sandström och påstår att han är barnbarnet Daniel ger sig på fel person.

– Finns det någon möjlighet att jag kommer förbi dig och lånar 30 000 tills i morgon? undrar mannen som nu är åtalad.

För under samtalet fattar Arne Sandström misstankar. Men han åker till banken och tar ut pengar som de kommer överens om.

Fast i stället för att åka till platsen där han ska möta mannen som utger sig för att vara hans barnbarn, så åker Arne till polisen.

Utan att Arne känner till det så genomför polisen sedan en tid spaning mot de misstänkta bedragarna och avlyssnar deras telefoner. Och männen grips kort därefter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".