Ishalka
Varningar för ishalka i stora delar av landet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/TT
Östergötland

SMHI varnar för plötslig ishalka

Charlotta Eriksson, SMHI: Det kan bli besvärligt
0:43 min

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka i Östergötland. I eftermiddag är det risk för regn på kalla vägytor som kan ge ishalka.

– Idag varnar vi för plötslig ishalka, säger Charlotta Eriksson, presskontakt på SMHI.

På många håll i landet är det just nu minusgrader, men ett nederbördsområde som kommer ifrån Danmark kommer att föra med sig plusgrader. När regnet faller på de kalla vägytorna kan det leda till att att det blir ett lager is på vägarna. 

– Det kan bli besvärligt ute på vägarna, säger Charlotta Eriksson.

Varningarna gäller Jämtlands län, Dalarnas län, Gävleborgs län, Uppsala län, Stockholms län, Västmanlands län, Örebro län, Värmlands län, Västra Götalands län, Jönköpings län, Kalmar län utom Öland, Östergötlands län och Södermanlands län.

Regnet kommer att fortsätta falla under kvällen. Men på SMHI tror man att ishalkan kommer att försvinna tidigare än så.

– I och med att det är mildare och mildare luft som förs upp hela tiden så är det främst tills i eftermiddag som det är risk för halka.

Ishalkan har lett till flera trafikolyckor på olika håll. Det hala väglaget har också lett till att skolskjutsar har svårt att ta sig fram i Marks kommun i Västra Götalands län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".