Bilsimulator på VTI Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio.
1 av 2
Bilsimulator på VTI. Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Birgitta Thorslund, forskare VTI.
2 av 2
Birgitta Thorslund, forskare VTI, sitter i bilsimulatorn. Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Östergötland

Bilförare med adhd är testpiloter

Forakare Birgitta Thorslund: Om det behövs vill vi underlätta för de som har adhd
1:44 min

För att öka förståelsen om vilka styrkor och svagheter bilförare med adhd har genomförs just nu en studie i ämnet vid Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, i Linköping.

Försökspersonerna kommer att få köra en bilsimulator där de testar att köra på både landsväg och i stan samt på motorväg.

Under den dryga halvtimme som körningen pågår registrerar forskarna personens körbeteende för att bland annat kunna se hur fort man kör, var på vägen föraren befinner sig och när hen bromsar.

– Vi vill se om det finns någon skillnad i körbeteende mellan en grupp med adhd och en kontrollgrupp utan funktionsnedsättningen, säger Birgitta Thorslund forskare vid Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI.

Syftet med studien som kommer att pågå i ett år är att få fram en bättre bild av om det finns några styrkor och risker i körningen för personer med adhd. Tanken är att den informationen ska kunna ge bättre möjligheter för förare i den här gruppen.

– Om man ser några skillnader så skulle vi vilja underlätta för personer med adhd så att de kan få en bättre träning om det behövs, säger Birgitta Thorslund till P4 Östergötland.

Tidigare studier har visat en ökad risk i trafiken för bilförare med adhd men forskningen har ifrågasatts, bland annat av forskare på norska Transport Ökonomiskt Institutt som VTI nu samarbetar med i den pågående studien.

Anledningen till kritiken är att man inte har dokumenterat om försökspersonerna i tidigare studier har flera olika funktionsnedsättningar, berättar Birgitta Thorslund.

– Man har haft en grupp som man har kallat adhd grupp men de har även haft andra typer av nedsättningar men man har ändå förklarat beteendet med adhd. I den här studien ska vi kontrollera om försökspersonerna har någon annan funktionsnedsättning än adhd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".