Iris Finnberg, 89, i Boxholm.
1 av 2
Iris Finnberg, 89, har inte särskilt boende utan brukar äta mat på servicehuset i Boxholm. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Kommunalråd Britt-Marie Johansson (S) och ordf i socialutskottet Anne-Marie Flink (S) i Boxholm
2 av 2
Kommunalråd Britt-Marie Johansson och ordföranden i socialutskottet Ann-Marie Flink i Boxholm. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Boxholm

Allt färre 80-plussare får särskilt boende

Iris Finnberg: Varje dag äter jag middag här och det är så gott
1:29 min

Boxholm har den näst lägsta andelen i landet av 80-plussare som bor i särskilt boende - drygt 4 procent. Andelen minskar i hela landet.

Andelen äldre över 80 år som bor i särskilt boende har minskat från 21 till 13 procent i medeltal i landets kommuner de senaste femton åren, det visar siffror från nyhetsbyrån Sirén.

Linköping är den kommun i Östergötland som idag har störst andel äldre i särskilt boende - nästan 20 procent. Medan Boxholm har den näst lägsta andelen i hela landet - drygt 4 procent. Bara Gullspång i Västra Götaland ligger lägre.

89-åriga Iris Finnberg är en av dem som inte bor i särskilt boende i Boxholm. Hon brukar äta mat i restuarangen i Bjursdalens trivselhus.

– Varenda dag går jag till middagen här och det är så gott, säger Iris Finnberg, 89 år.

Vad gör du sedan resten av dagen?

– Ja, det är mycket här. Idag ska det vara något spel ifrån Mjölby så det går vi på.

Boxholm har 55 platser för särskilt boende idag, mot 130 för drygt tio år sedan. Ann-Marie Flink är socialdemokrat och ordförande i socialutskottet i Boxholm.

– Tanken hart ju varit att vi skulle få folk att bo hemma längre och sedan försöka ta hand om våra äldre. Att man minskade särskilt boende det hade ju också med ekonomin att göra. Har du 130 särskilt boende så är ju det väldigt vårdkrävande, säger Ann-Marie Flink.

Särskilt boende är till för dem som av ålder eller sjukdom inte klarar att bo hemma längre. Det är bemannat dygnet runt och kommunen beslutar vem som ska bo där.

I Boxholm där man satsat på att minska sitt särskilda boende har man byggt ut hemtjänsten istället. Britt-Marie Johansson är kommunstyrelseordförande i Boxholm.

– Man känner sig trygg i sitt eget hem. Det finns ju larm, du har ofta tillsyn. Nu har vi ju hand om hemsjukvården också så vi har fått en jättebra utbyggd hemsjukvård så vi är jätteglada för det, säger hon.

Det är inte så att ni lägger en arbetsbörda på anhöriga istället för boende?

– Så har vi aldrig uppfattat det och vi har inte fått till oss det heller. Utan det har fungerat bra, säger Ann-Marie Flink.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".