Undersköterska Ylva Almquist på väg ut med matlådor till boende i Boxholm.
1 av 2
Undersköterska Ylva Almquist på väg ut med matlådor. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Leif Karlsson, 80 år, i Boxholm. Sitter vid ett bord i en matsal.
2 av 2
Leif Karlsson, 80 år, i Boxholm. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Boxholm

Hemtjänstpersonalen vill ha förstärkning

"Ibland kan man faktiskt känna att det skulle behövas fler"
1:34 min

Hemtjänsten i Boxholm behöver fortfarande förstärkning, enligt personalen där. Detta trots att politikerna satsat på utökad hemtjänst när det särskilda boendet skulle sparas in.

– Ibland kan man faktiskt känna att det skulle behövas fler. Det kan ju vara väldigt mycket emellanåt, så är det ju. Och man ska räcka till över allt. Och långa resor har vi ju som stjäl mycket tid, säger undersköterskan Ylva Almquist som jobbar i hemtjänsten i Boxholm.

Men samtidigt är hon stolt över arbetet som hon och kollegorna utför.

– Vi har ju väldigt bra hemtjänst som ställer upp i hemmet och åker även att man bor långt ifrån och så där. Det fungerar bra tack vare det. Och vi har ju hemsjukvården och vi samarbetar mycket nära varandra.

Som vi berättat så har Boxholms kommun näst minst andel i landet, 4,4 procent av sin befolkning över 80 år boende i ett dyrare så kallat särskilt boende, med vårdpersonal dygnet runt.

Politiskt är det här ingen stor fråga, säger Stefan Andersson som är moderat och andre vice ordförande i kommunstyrelsen i Boxholm. Man är ganska överens om inriktningen kring äldreomsorg och äldrevård.

Hemtjänsten i Boxholm jobbar nära ihop med övriga personalgrupper kring de äldre. Som sjukgymnaster, kommunens biståndshandläggare och hemsjukvården.

Det händer att någon där föreslår en äldre person att kontakta kommunen för att söka ett annat boende än det egna hemmet.

Så här berättar 80-årige Leif Karlsson, som bodde utanför Boxholm tidigare:

– Nu tyckte hemtjänsten att jag skulle flytta hit.

Vad tyckte du, då?
– Jo, det var sent på hösten och vintern med snö och grejer så det var nog ett bra beslut, säger han.

Trivs du?
– Nu tycker jag det går bra.

Var det en svår omställning?
– Ja det var det. Men det är bra här, säger Leif Karlsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".