Helene Claesson med hunden Sigge.
1 av 2
Helene Claesson med hunden Sigge. Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Helene Claesson visar sin ärvda julbonad.
2 av 2
Helene Claesson visar sin ärvda julbonad. Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Ett nytt Sverige

Julen är viktig för Helene

Helene Claesson: Jag vill föra mina traditioner vidare
12 min

Julen och alla traditioner kring högtiden betyder mycket för Helene Claesson.

I vår serie Ett nytt Sverige möter vi återigen Helene Claesson, den här gången i ett julpyntat hem. För henne är julen årets viktigaste högtid. Julklapparna är redan inhandlade, julbaket är avklarat och hemma hos Helene Claesson är det tomtar i alla hörn. Att för vidare traditionerna till barn, barnbarn och barnbarnsbarn är viktigt för henne.

– Jag vill gärna behålla det jag har fått med mig och ge det vidare till mina barn. Det ska vara som det alltid har varit, säger Helene Claesson.

Helene Claesson tycker att nya svenskar ska förhålla sig till de traditioner som finns.

– Jag tycker att det är tråkigt om traditioner försvinner. När man flyttar till ett nytt land behöver man ta till sig det nya landets traditioner för att bli integrerad men sen kan man ha kvar sitt eget i hemmet ändå, säger Helene Claesson.

Fakta: Ett nytt Sverige

* Förra året ansökte 162 877 personer om asyl i Sverige och under de närmaste åren kommer en stor mängd människor att skapa sig nya liv här i Sverige.

* Ett nytt Sverige ska ge lyssnarna en fördjupad förståelse om det Sverige som nu växer fram.

* P4 Östergötland är en av nio P4-kanaler som i dokumentärform kommer att spegla ett antal personers vardag runtom i landet.

* I P4 Östergötland får du följa två kvinnor, Mari Aldrev, 50 år och Helene Claesson, 66 år. Båda två är från Norrköping och stadsdelen Vilbergen. Men de ser helt olika på situationen i Sverige.

* Sedan tidigare följer vi också familjen Taleb/Kejok som flytt från Syrien och som nu bor i Åtvidaberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".