Räddningstjänsten
Foto: Stefan Lindeberg/Sveriges Radio
Linköping

Oppositionen i Linköping kräver att Räddningstjänstens ledning avgår

"Det blir helt enkelt omöjligt till slut"
3:16 min

Tre oppositionspartier i Linköping kräver i ett gemensamt uttalande att både ledningen och det politiska styret för Räddningstjänsten Östra Götaland lämnar sina uppdrag.

Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna i Linköping har idag presenterat förslag till åtgärder inom Räddningstjänsten Östra Götaland.

Bakgrunden är bland annat en debattartikel i lokala medier idag där 162 anställda riktar skarp kritik mot ledningen för den organisation som sjösattes för 6 år sedan där Norrköping, Linköping, Söderköping, Åtvidaberg och Valdemarsvik ingår.

I debattartikeln beskrivs brister i arbetsmiljö, saknat förtroende för ledningen och stor personalomsättning där personal valt att sluta eller tappat arbetsglädjen.

Anställda och fackförbund som jag och mina kollegor träffat vittnar om att många mår väldigt dåligt, säger Linköpings oppositionsråd Sara Skyttedal (KD). Hon beskriver situationen som ohållbar och att det enda naturliga skulle vara att byta ut ledning och politiskt styre.

Håkan Liljeblad (S), ordförande i den politiska ledningen för Räddningstjänsten i Östra Götaland tänker inte lämna sitt uppdrag på grund av kritik från oppositionen i Linköping, men tar de anställdas kritik på stort allvar.

– Det som de anställda lyfter i sin insändare är frågor som både arbetas med och som man behöver fördjupa arbetet med, säger Håkan Liljeblad (S).

P4 Östergötland har även sökt förbundsdirektör Håkan Dahm, men utan resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".